Politikatudományi Intézet

Tagozati rendezvények, események

255016_10151259125043470_336140604_n

Aktuálpolitika Rulez az oktatók és a diákok részvételével alkalmat szeretne teremteni az  olyan kötetlen beszélgetésre, mely az éppen zajló, vagyis aktuális politikai eseményekre, történésekre reflektálna.

10413352_785938618180848_2097617041798969891_nPolitika Svédasztal

Politika Svédasztal nevű előadás-sorozat kiemelt célja egy olyan közeget biztosítani a politika iránt érdeklődő egyetemi hallgatók, közéleti személyek és szakemberek számára, ahol lehetőség nyílik az aktuálpolitikai kérdések megvitatására.

Az előadásokon és beszélgetéseken szó volt a politikai közvélemény-kutatások gyakorlati vonatkozásairól, az RMDSZ-ben végbemenő újratervezésről, a multikulturalizmus esélyeiről és értelmezéseiről kolozsvári viszonylatban, valamint a korrupcióellenes harcról.

Torockói Nyári Politikatudományi Szabadegyetem

DSCF0915A 2015. július 2. – július 5. közötti időszakra tervezett szabadegyetem több éves múltra tekint vissza. Rendezvényünk különböző aktuálpolitikai események megvitatására, valamint a különféle társadalmi-politikai jelenségek tágabb összefüggéseinek a megértésére fókuszál, továbbá lehetőséget nyújt a hallgatóknak, hogy kipróbálják és gyakorolják különféle képességeiket az elvontabb, elméletibb egyetemi tanrend kötöttségeitől mentesen, függetlenül, és így ültessék gyakorlatba a tanév során felhalmozott tárgyi tudásukat. Nem utolsó sorban, az esemény fontos a diákok közötti szorosabb kapcsolatépítés és a tapasztalatcsere szempontjából is, tehát a tábor szakmai közösségszervezést is végez. Ez utóbbi jellegét erősíti, hogy néhány éve a táborban az ELTE Politikatudományi Intézetének hallgatói, a Sapientia-EMTE hallgatói és a BBTE politológus hallgatói közösen vesznek részt az oktatók irányításával összeállított tematikus programokban. A szervezésben részt vesz a Kolozsvári Magyar Politológus-Hallgatók Társasága (KoMPoT) is.

Erdélyi Politikatudományi Konferencia 

ujepklogo_fekete_kicsi

2011 tavaszán első alkalommal rendeztük meg a politikatudományi konferenciát, azzal a szándékkal, hogy felhívjuk a közügyeket intézők figyelmét a politikatudomány, mint diszciplína fontosságára, másrészt pedig minél több, a társadalomtudományokkal foglalkozó szakember és diák érdeklődését felkeltsük, lehetőséget adva nekik legújabb kutatási eredményeik bemutatására.

A konferencia tematikája évről évre változott: 2012-ben a Közép-Kelet Európában lezajló választásokat elemeztük, 2013-ban a rendezvény fő témája pedig a közép-kelet-európai demokrácia-értelmezések voltak.

Tovább a konferencia honlapjára.

Vezetőképzés

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás és Kommunikációtudományi Karának Politikatudományok szakán megszervezett képzés fő célkitűzése a politika és a közélet iránt érdeklődő, főleg diákszervezetekben (azaz diáktanácsokban) vagy a helyi ifjúsági szervezetekben tevékenykedő, iskolai újságokban közlő fiatalok azon készségeinek és kompetenciáinak fejlesztése, amelyek segítségével sikeresebben tudják irányítani iskolai vagy más típusú közösségük tevékenységét, hatékonyabban tudnak tagokat bevonni a különböző tevékenységekbe, valamint rendezvényüket egy szélesebb célcsoport irányába is meg tudják jeleníteni.

A képzés célja az, hogy a résztvevők használható, gyakorlati ismereteket szerezzenek, amelyeket szervezetük tevékenységeiben alkalmazhatnak. Ezáltal nagyobb valószínűséggel érnek majd el sikereket egy-egy esemény megszervezésében, a lebonyolítás érdekében pedig olyan csapatot tudnak kialakítani, amelyik hatékonyan segíti és támogatja majd a kezdeményezőt.