Trump-metrul: busolă electorală

https://trump-metru.electioncompass.org/ro/#!/

Trump-metrul este o busolă electorală în limba română, de ultimă generație, dezvoltată de un grup de cercetători de la universități din Olanda, SUA și Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Universitatea Babeș-Bolyai. România este printre puținele țări din lume în care s-a lansat o astfel de aplicație. În total, până acum, Trump-metrul a atras peste 500.000 de utilizatori în țările în care funcționează.

Trump-metrul oferă utilizatorilor din România posibilitatea de a-și compara preferințele politice cu cele ale principalilor doi candidați în alegerile prezidențiale din SUA: Donald Trump și Joe Biden. În același timp, aplicația familiarizează cetățenii din România cu spațiul politic american, făcând referire la temele cele mai dezbătute de pe scena politică de la Washington D.C.

Ca toate busolele electorale dezvoltate în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, Trump-metrul este o aplicație complet imparțială. Au fost folosite doar surse oficiale și o metodologie validată științific pentru a determina pozițiile candidaților.

Trump-metrul reprezintă prima busolă electorală lansată anul acesta în România.
Același grup de cercetători din cadrul UBB Cluj lucrează în prezent, în parteneriat cu cercetători din alte 10 state europene, pentru elaborarea unei noi busole electorale pentru alegerile parlamentare din România de anul acesta.

Atât busola electorală pentru alegerile din SUA, cât și cea privind apropiatele alegeri parlamentare din România sunt proiecte derulate sub egida Centrului Cultural și Academic Olandez și a Centrului de Cercetare în Comunicare și Inovare Socială, ambele din cadrul UBB Cluj, în colaborare cu institutul Kieskompas din Amsterdam, Regatul Țărilor de Jos.

Din echipa de la FSPAC UBB care dezvoltă aceste busole electorale fac parte Lect. Univ. Dr. Mihnea Stoica (director Centrul Cultural și Academic Olandez), Prof. Univ. Dr. Ioan Hosu (director Centrul de Cercetare în Comunicare și Inovare Socială), Conf. Univ. Dr. Ioana Iancu, Conf. Univ. Dr. Kadar Magor, Lect. Univ. Dr. Anișoara Pavelea, Cercet. Dr. Andreea Voina din cadrul STAR UBB, Asist. Asoc. Dr. Lorina Culic și Drd. Susana Dragomir.