Centrul Internațional de Carieră FSPAC

Studenția este minunată, dar momentul în care trebuie să-ți găsești de lucru vine ca un vânt rece, care te transpune într-o altă realitate. Nu suntem aici pentru a schimba cursul vântului, ci pentru a ne pregati să-l intampinăm, să-i facem față și să ne folosim de vânt pentru ”zborul” profesional și personal. Ne-ar plăcea să ne permiteți să clatorim împreună o perioadă. Până când aripile adevărate vor crește și vor deveni sigure pe zborul lor.

Prezentarea centrului

Centrul de Carieră FSPAC s-a constituit în 2014 din dorința de a oferi studenților Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării un cadru propice de manifestare, dezvoltare, realizare personală și profesională. Obiectivele noastre sunt:  

1.      Oferirea de consiliere individuală în carieră și în dezvoltarea personală a studenților români și străini din FSPAC ( în limba engleză, română și spaniolă)

2.      Oferirea unor traininguri, workshopuri si cursuri de pregătire pentru carieră

3.      Oferirea accesului la oportunități internaționale de formare și voluntariat studenților FSPAC prin intermediul asocierii cu un ONG. ( Coaching 4EU)

4.      Deschiderea unui program de internship pentru studenții care vor să învețe să lucreze pe proiecte europene cu componentă de consiliere a studenților.

5.      Oferirea de oportunități de practică și internship în companii din Cluj-Napoca conform cu profilul studenților.

6.      Organizarea unor întâlniri între profesioniști/allumni și studenți, pentru a identifica diferite trasee de carieră și cazuri de succes în diverse domenii.

7.      Promovarea Centrului de Carieră la nivel internațional.

Oferta centrului

A. Consiliere în carieră - program de consiliere individuală

-          ședinte individuale și de grup

Target:

- studenți FSPAC, nivel licență, masterat și doctorat, care au nevoie de orientare în carieră

- studenți Erasmus sau străini din facultate sau din Cluj      

B. Cursuri de pregătire pentru carieră (în limba română și engleză) adaptate la cerințele și nevoile studenților bazate pe educație non-formală.

Exemple:

Workshop 1: Autocunoaștere-  Know yourself (personal values and interests-questionnaires, group activities)

Workshop 2: Încredere în sine- Trust yourself (self-efficacy, build a positive self-image, self-help exercises, acceptance by rational and emotional thinking)

Workshop 3: Dezvoltare de competențe- Train yourself – Developing communication and team-working.

Workshop 4: Cum să faci un CV și cum să te prezinți la interviu- Present yourself – CV and interview.

Workshop 5: Oportunități educaționale și de carieră și luarea de decizii- Academic and career opportunities & career decision making.

C. Facilitarea accesului la traininguri internaționale și schimburi de experiență -  orientarea studenților spre  oportunități de formare în țară sau în UE.

Activități:

-          Selecție participanți conform potrivirii dintre profilul studentului și oferta de training/ formare.

-          Întâlnire pregătitoare  înainte de o experiență internațională.

-          Întâlnire de evaluare după participarea la proiect.

-          Împartășirea experienței prin scrierea unui articol despre aceasta și realizarea unei publicații pe pagina de facebook a centrului și a organizației de trimitere.

 

D. Crearea de parteneriate cu companii (oportunități de practică și internshipuri pe diverse domenii pentru studenții de la FSPAC). Updatarea continuă a acestor oferte astfel încât tot timpul să existe cel puțin 5 oferte deschise din care studenții să aleagă.

E. Întalniri periodice cu profesioniști din diverse domenii și absolvenți FSPAC pentru a vorbi despre traseul lor de carieră.

F. Organizarea de evenimente pentru studenți (Zilele Carierei, traininguri, workshopuri, Târgul de voluntariat și internship InSight etc.) prin care ne propunem să facilităm tranziția spre piața muncii a studenților FSPAC, să îi îndrumăm în identificarea unor oportunități de carieră și să facă networking.

Membrii echipei

Anişoara Pavelea: Lect. univ. dr. la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative și ale Comunicării (pavelea@fspac.ro) este titularul cursurilor de Orientare în cariera și Psihologie socială din cadrul programului universitar Comunicare și Relații Publice al FSPAC, absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, specializată în  orientare în carieră. Are experiență în proiecte POSDRU și POCU cu componentă de consiliere vocațională.

Claudia Chiorean: Asist. cercetare dr. la Facultatea de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării, Departamentul de Jurnalism (chiorean@fpsac.ro), absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (specializarea jurnalism) și a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (psiholog clinician) are ca domeniu de specializare dezvoltarea personală. În proiecte de tip POSDRU/POCU a lucrat cu studenții pe componenta de consiliere vocațională.