Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin profilul științific, multicultural-multilingvistic și multiconfesional, militează pentru o Românie europeană bazată pe știință și religie, exprimate în instituții moderne democratice și biserică, care să ne asigure tuturor eficient drepturile personale și bunăstarea vieții. Structurile conspiraționiste și antidemocratice, bazate pe obscurantism, ocultism și superstiții, nu pot genera decât dezbinare, suferință și sărăcie.
În acest context, susținem și rezonăm cu mesajul recent al Academiei Române (noiembrie 2024), și anume: „…Nu suntem de acord cu nicio manifestare conspiraţionistă, care pune în pericol libertăţile democratice şi siguranţa statului român. În acest moment dificil pentru România, Academia Română adresează societăţii româneşti, instituţiilor statului, presei şi tuturor forţelor democratice din ţara noastră îndemnul la maturitate, luciditate şi discernământ, pentru apărarea responsabilă şi solidară a valorilor democratice, pentru a nu pune în pericol viitorul copiilor noştri.”
De asemenea, ne regăsim în Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat participanților la cea de-a XXVII-a Consfătuire Panortodoxă a Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe şi ai Sfintelor Eparhii privind ereziile şi para-religiile, cu tema Fețe ale ocultismului contemporan (Corint, Grecia, 2-4 noiembrie 2015), care spunea atunci, printre altele, că „…aceste soluţii ocultiste, sincretiste şi confuze, amplifică şi mai mult criza spirituală, nu o rezolvă. Într-o astfel de situaţie şi un astfel de context, Biserica Ortodoxă, care este „stâlp şi temelie a adevărului” (1 Timotei 3, 15), trebuie să intensifice misiunea ei pastorală şi socială, prin rugăciune şi acţiune, prin informarea şi ajutorarea membrilor ei.” Suntem convinși că și celelalte culte religoase au o atitudine similară față de obscurantism/conspiraționism și ocultism.
În fine, UBB susține și întărește îndemnul rectorului Universității, prof. univ. dr. Daniel David, pentru comunitatea noastră academică – studenți, personal administrativ și academic – și pentru întreaga societate românească: „…Acum să reconstruim bine și pentru toți, nu doar pentru unii, bunăstarea României europene. Când trebuie să alegi între (1) unii care au intenții proaste, conspiraționiste și antieuropene pentru țară și știu să le implementeze și (2) cei care au intenții bune, euroatlantice, dar poate nu au încă toate abilitățile necesare pentru o Românie euroatlantică, având totuși disponibilitate să învețe de la cei care știu unele lucruri mai bine, calea este una singură: alegem oamenii cu intenții bune, care vor învăța în proces să le implementeze bine pentru bunăstarea tuturor, nu doar pentru a unora, într-o Românie euroatlantică!”