15
mar.
2023

Școala de iarnă „Youth vision on the climate-social justice nexus”

În perioada 6-11 martie 2023, Departamentul de Științe Politice a găzduit școala de iarnă „Youth vision on the climate-social justice nexus”, organizată în parteneriat cu Centre Internationale de  Centre International de Formation Européenne (CIFE), Fachhochschule Erfurt si Universitatea din Stuttgart, cu participarea unui grup de 40 de studenți de nivel licență, masterat și doctorat de la cele patru instituții.

Școala de iarnă a beneficiat de participarea unor profesori și experți români și internaționali pe teme legate de tranziție justă și politici energetice în context european, precum Prof. Rachel Guyet (CIFE și SciencesPo), Prof. Audrey Dobbins (UniStuttgart), Prof. Katrin Grossmann (FH Erfurt), Prof. Ulrich Fahl (Uni Stuttgart), Andrei Ceclan (UTCN), precum și de contribuțiile profesorilor FSPAC Anca Sinea și George Jiglău.

În cadrul programului a fost organizată și o vizită în județul Hunedoara, pentru familiarizarea studenților cu zone implicate în mod direct în procesul de tranziție justă. Cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și al Primăriei Călan, grupul de studenți a vizitat fosta mină de la Petrila și parcul industrial ridicat pe locul fostului combinat siderurgic din Călan. Programul a fost finanțat de Oficiul Franco-German pentru Tineret (OFAJ) și a fost conceput pe baza parteneriatelor construite de profesorii FSPAC ca parte a acțiunii COST ENGAGER, care a funcționat din 2017 până în 2022, în continuarea școlilor de iarnă similare de la Cluj-Napoca din februarie 2019 și de la Berlin din ianuarie 2020.