“Cunoaste-te pe tine insuti.” Socrate
Dezvoltarea personala ajuta la cristalizarea identitatii, dezvolta potentialul uman, talentele, imbunatateste calitatea vietii personale si profesionale contribuind la realizarea obiectivelor si aspiratiilor proprii.
In cadrul sesiunilor de consiliere pentru dezvoltare personala descoperim cine suntem cu adevarat si care sunt propriile noastre resurse pentru a ajunge acolo unde ne dorim si putem sa ajungem.
Consilierul pentru dezvoltare personala va facilita accesul la aceaasta experienta interesanta si necesara. El este specialistul care lucreaza cu persoane sanatoase din punct de vedere psihic, care isi propun sa abordeze altfel diversele stari sau situatii cu care se confrunta in evolutia privata, sociala si profesionala. Contribuie ca fiecare persoana sa-si valorifice si sa-si dezvolte in mod plenar, eficient resursele, potentialul de care dispune.
Consilierul pentru dezvoltare personala constribuie in mod direct la identificarea si alegerea solutiei optime pentru diminuarea nivelului de stres, inlaturarea confuziei, a tensiunilor acumulate si a blocajelor temporare manifestate in evolutia personala si profesionala.
Desi faciliteaza anumite decizii nu ofera sfaturi, solutii, optiuni, judecati de valoare, ghidari sau orice alta forma de manipulare care ar anihila puterea personala. Deschide un spatiu emotional si fizic in care persona se descopera pe sine insusi, intelege ce anume se petrece cu el, stabileste ce isi doreste si cum anume poate ajunge acolo, fara ca acest proces personal sa fie influentat de catre consilier.
Sesiunile de consiliere pentru dezvoltare personala sunt eficiente:
– in plan personal:
§ Ai nevoie sa explorezi si/sau sa rezolvi o situatie in care ai nevoie de mai multa claritate, intelegere sau performanta?
§ Te afli intr-un moment de decizie in viata privata?
§ Iti doresti sa te cunosti mai bine ca sa devii cel/cea care ti-ai dorit dintotdeauna sa fii?
§ Vrei sa iti imbunatatesti, sa iti dezvolti sau sa iti optimizezi relatia cu tine si/sau cu ceilalti?
§ Ai o problema si nu stii ce sa faci cu ea?
§ Iti conturezi directia in viata?
– in plan profesional:
§ Iti cauti directia in viata profesionala sau vrei sa iti optimizezi cariera?
§ Ai de facut alegeri sau de luat decizii si vrei sa stii care sunt cele mai bune?
§ Vrei sa iti imbunatatesti sau sa iti dezvolti relatia cu colegii?
§ Ai nevoie de claritate, performanta si optimizare pentru unele aspecte profesionale?
Sesiunile de consiliere pentru dezvoltare personala pot fi individuale sau de grup, dureaza 50 minute, se desfasoara in romana/engleza.
Ex de sedinte de consiliere:
- Ședința 1
- Aplicare a 2 teste din cadrul bateriei de teste CAS++ (Cognitrom Asessment System), respectiv:
- Test de personalitate CP5
- Test de interese (identificarea intereselor vocaționale pe cele 6 mari categorii propuse de către Holland- realist, investigativ, artistic, social, întreprinzător și convențional)
- In baza aplicării celor 2 teste se obține un profil psihologic și vocațional, generat în mod automat de către platformă.
-
- Ședința 2
- Interpretarea și prezentarea rezultatelor obținute. Fiecare student a beneficiat de interpretarea rezultatelor pe cele două teste, realizate de către consilierul în carieră, pentru ca ulterior acestea să fie analizate din prisma viitoarei sale cariere profesionale.
- S-a oferit un feedback pe marginea CV-ului. Cele mai frecvente dificultăți au fost identificate în conturarea profilului psihologic, respectiv descrierea abilităților și competențelor personale (sociale, organizatorice, tehnice, artistice, operare PC, alte abilități). Aceste informații au fost completate cu datele obținute în urma aplicării celei două teste din cadrul ședinței 1 de consiliere și a altor discuții purtate cu studenții (analiza SWOT)
- Întocmirea planului de carieră. Studenții au primit sprijin în conturarea unui prim plan de dezvoltare a carierei. S-a realizat:
- o analiză SWOT,
- S-au identificat principalele abilități pe care studentul le posedă și cele care ar fi recomandabil să le dezvolte în timp.
- s-au stabilit obiectivele pe termen scurt, mediu și lung
- Ședința 3
- participare în cadrul workshop-urilor organizate săptămânal pe cele 4 mari teme:
- autocunoaștere (valori, interese, abilități)
- marketing personal (redactare CV și scrisoare de intenție în funcție de anunțul de angajare; pregătire pentru interviul de angajare, tehnica STAR)
- tehnici de căutare a unui loc de muncă (realizarea unui profil LinkedIn, aplicare pentru un Job; site-uri și companii specializate în oferirea unor locuri de muncă etc)
- fiecare student a avut posibilitatea de a opta pentru 1 sau mai multe workshop-uri in funcție de interesele sale.