Scurtă prezentare a cursului
Cursul este structurat în jurul contradicției dintre rolul culturii în viața indivizilor și a comunităților, pe de o parte, și expunerea din ce în ce mai accentuată a persoanelor din lumea de azi la experiențe interculturale, pe de altă parte. În timp ce cultura în care indivizii sunt socializați creează un spațiu omogen în jurul acestora – din punct de vedere lingvistic, al valorilor, normelor comportamentale, etc. – diferitele aspecte ale globalizării și gradul de mobilitate crescut expun aceleași persoane la experiențe interculturale care necesită competențe specifice de relaționare, ignorate de obicei de programele educaționale convenționale.
Obiectivele cursului
- Cursul urmărește familizarizarea participanților cu un aparat conceptual și teoretic necesar pentru înțelegerea rolului pe care cultura îl are în viața indivizilor și a comunităților, pe de o parte, și a situațiilor de relaționare interculturală, pe de altă parte.
- Se va urmări explicitarea conceptelor precum șocul cultural, procesul de adaptare interculturală, noțiunea de competență interculturală.
- Participanții vor avea posibilitatea să aprofundeze, prin intermediul unor exerciții practice, sensibilitatea față de cultură, toleranța față de diversitate și diferite dimensiuni ale succesului intercultural.
Tematica
- Conceptul de cultură. Rolul culturii în viața indivizilor și a comunităților
- Originea culturii. Impactul culturii asupra comportamentului uman
- Diversitatea etnoculturală ca fenomen. Consecințe ale diversității
- Șocul cultural. Fazele adaptării în situațiile de expunere interculturală
- Conceptualizarea succesului în adaptarea interculturală. Competențe interculturale
- Tehnici de aprofundarea a competențelor interculturale
- Evaluarea competențelor interculturale
Instructori
Levente Salat
Levente Salat este profesor și prodecan al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș–Bolyai. Este președinte executiv al Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală, un NGO clujean fondat în 2000 care are ca misiune valorificarea diversității în procesul de consolidare a statului de drept din România. Din 2013 este membru extern al Academiei Maghiare de Științe. Domeniile de interes în cercetare și activitatea didactică: consecințele politice ale diversității, etnopolitică, multiculturalism, comunicare interculturală, relații interetnice, relații româno–maghiare. A publicat patru volume de autor, a editat sau co-editat 13 volume colective, este autorul sau co-autorul a unui număr considerabil de studii și articole apărute în volume colective și periodice din țară și din străinătate.
Cui se adresează cursul?
Cursul se adresează persoanelor interesate de problematica diversității culturale și a relaționării interculturale, în general, și celor care urmăresc dobândirea sau aprofundarea unor competențe în relaționarea interculturală. Număr de participanți: 8-20.
Numărul de ore
11 ore în total: 2 întâlniri de 4 ore fiecare + 2 ore de consultări on-line + 1 oră de evaluare on-line
Raport teorie/practică
5 ore de teorie + 6 ore de activitate cu caracter practic
Taxă
600 RON
Contact
Levente Salat: salat@fspac.ro, 0722 535 242