Scurtă prezentare a cursului
Fotojurnalismul este un domeniu care a parcurs o evoluție rapidă în contextul dezvoltării industriei media în era digitală. Conform studiilor recente, smartphone-ul, cu toate aplicațiile și inovațiile sale, are cel mai mare impact asupra presei (Digital News Report). Publicul, mai ales segmentele cu vârsta cuprinsă sub 35 de ani, se îndreaptă către consumul de formate vizuale online noi și către social media. Pentru o comunicare publică eficientă în mediul online, sunt din ce în ce mai utile cunoștințe de tehnici de producție multimedia care includ în mod minimal text și fotografie (alături de conținuturi audio-video, grafice etc). În era digitală, când posibilitatea tehnică de a realiza fotografii și de a le transmite aproape instant este tot mai generalizată, rolul fotografului și al fotojurnalistului este nu doar de a informa, ci și de a explica. Există anumite tehnici fotografice specifice referitoare la realizarea și documentarea subiectului, la corelarea evenimentelor sau declarațiilor, la furnizarea unui set de informații necesare pentru ca subiectul prezentat să fie înțeles în mod corect de către publicul consumator.
Obiectivele cursului
- Obiectivele principale ale cursului sunt de a oferi cursantului competenţele necesare pentru a înțelege principalele mecanisme de realizare și de funcționare ale fotografiei digitale și ale fotojurnalismului, respectiv de a oferi cunoștințe și abilități practice în acest domeniu.
Tematica
- Tehnici de fotografie digitală
- Tehnici de editare foto
- Fotojurnalism – fotografia de eveniment (social, sportiv, cultural)
- Fotojurnalism – fotoreportajul
- Fotografie digitală de publicitate
- Fotografia de studio
- Aplicații practice de teren și de studio
Instructori
Rareș Beuran
Rareș Beuran este lector univ. dr. în cadrul Departamentului de Jurnalism și Media Digitală, FSPAC, Universitatea Babeș-Bolyai, unde predă cursuri și seminarii de fotojurnalism și de jurnalism de televiziune. Are experiență profesională în aceste domenii – a fost fotojurnalist la publicații din Grupurile de presă RINGIER și Media PRO între 1995 și 2002, și redactor TV la Televiziunea regională Cinemar Broadcasting Network. A fost visiting journalist la postul NBC Rochester, SUA, și a efectuat stagii de cercetare la New York University, SUA, la Central Librabry of the European Commission, Bruxelles, Belgia, și la Universitatea Ludwig Maximilians din Munchen, Germania. A participat la seminarii sau programe de training media în Portugalia, Belgia, Bosnia-Hertegovina, Franța, Germania, Anglia, Spania. A realizat expoziții personale de fotografie (în Cluj-Napoca, București, Budapesta, Zalău, Giurgiu, Brașov), este co-autor al albumului foto colectiv Alter Image, documentar fotografic despre minoritățile naționale editat de Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală, 2001, iar în 2006 a coordonat expoziția multimedia Cluj-Napoca în Imagini organizată de către Asociaţia Profesioniştilor în Imagini Cluj.
Tomi Tóthpál
Tomi Tóthpál este un fotograf clujean cu experiență de peste 20 de ani, specialist în fotografie culinară, portrete, nunți, portofolii, fotografii de familie, fotografii comerciale. A absolvit studiile de licență la Universitatea de Artă și Design, pe cele de masterat la specializarea Producție media din cadrul Facultății de Științe Politice de la Universitatea Babeș-Bolyai, în prezent fiind doctorand la aceeași instituție în domeniul științe ale comunicării cu o temă despre fotografia documentară. Este autorul a numeroase expoziții de fotografie organizate în cadrul unor festivaluri naționale și internaționale în Cluj-Napoca, Aiud, Zalău, Turda, Sibiu și a ilustrat diverse publicații culturale. Este co-autor al ilustrațiilor pentru Albumul Transilvania medievală (autori Acad. Ioan-Aurel Pop, Ștefan Socaciu), Academia Română, Centru de Studii Transilvane, Editura Tribuna. De asemenea, este co-autor al ilustrațiilor Albumului Salina Turda, Editura Tribuna, 2011.
Cui se adresează cursul?
Cursul se adresează celor intersați de tehnicile artei fotografice și ale fotojurnalismului în era digitală.
Numărul de ore
10 ore
Raport teorie/practică
4 ore activitate teoretică (studii de caz, exemple practice) + 6 ore aplicații foto practice de teren și de studio
Taxă
600 RON
Cerințe minimale
Interesul pentru domeniul foto. Deținerea unui aparat foto sau smartphone. Participarea la modulul de curs și realizarea activităților practice realizate cu asistența și cu feed-back-ul celor doi coordonatori.
Contact
beuran@fspac.ro, tothpal@fspac.ro, 0264 431 505