Scurtă prezentare a cursului
Cursul explorează istoria răspunsurilor normative la provocarea diversității, trecând în revistă motivele care au dus la apariția multiculturalismului, etapele mai importante prin care a trecut, criza și reculul acestuia, și tranziția la ideologia dialogului intercultural. Cu ajutorul aparatului conceptual oferit se va realiza o analiză a crizei contemporane din Uniunea Europeană privind fenomenul migrației.
Obiectivele cursului
Cursul urmărește familiarizarea participanților cu noțiuni, concepte și teorii privind consecințele normative ale diversității, și înțelegerea provocărilor care decurg în societățile moderne din cele două variante ale diversității: cea istorică, pe de o parte, și cea rezultată din fenomenul migrației recente sau contemporane, pe de altă parte. Se urmărește totodată înțelegerea motivelor care au condus la eșecul multiculturalismului ca abordare normativă, și explorarea alternativelor de gestionare a consecințelor care decurg din diversitate.
Tematica
- Conceptul de cultură. Rolul culturii în viața indivizilor și a comunităților
- Originea culturii. Bazele biologice ale culturii. Legătura dintre cultură, știință și politică
- Diversitatea etnoculturală ca fenomen. Consecințe politice ale diversității
- Multiculturalismul: încercări normative de gestionare a diversității
- Eșecul și reculul multiculturalismului
- Dialogul intercultural ca tentativă de model normativ alternativ
- Criza migrației în Europa
- Se poate vorbi de o amenințare musulmană?
Instructor
Levente Salat
Levente Salat este profesor și prodecan al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș–Bolyai. Este președinte executiv al Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală, un NGO clujean fondat în 2000 care are ca misiune valorificarea diversității în procesul de consolidare a statului de drept din România. Din 2013 este membru extern al Academiei Maghiare de Științe. Domeniile de interes în cercetare și activitatea didactică: consecințele politice ale diversității, etnopolitică, multiculturalism, comunicare interculturală, relații interetnice, relații româno–maghiare. A publicat patru volume de autor, a editat sau co-editat 13 volume colective, este autorul sau co-autorul al unui număr considerabil de studii și articole apărute în volume colective și periodice din țară și din străinătate.
Cui se adresează cursul?
Cursul se adresează persoanelor interesate de problematica diversității, în general, de consecințele politice ale acesteia și de soluții de acomodare a diversității recomandate de diferitele abordări normative. Număr de participanți: 8-20.
Numărul de ore
11 ore în total: 2 întâlniri de 4 ore fiecare + 2 ore de consultări on-line + 1 oră de evaluare on-line
Raport teorie/practică
7 ore de teorie + 4 ore de activitate cu caracter practic
Taxă
500 lei
Contact
salat@fspac.ro, 0722 535 242