Scurtă prezentare a cursului
Cursul abordează un fenomen frecvent întâlnit în lumea de azi și amplu discutat în literatura de specialitate: diversitatea etnoculturală în organizații/instituții care poate fi deopotrivă o provocare sau avantaj și sursă de creativitate. Prezentările teoretice, exercițiile și exemplele discutate vor oferi perspective complementare privind paradigmele dominante și câteva tehnici mai importante în managementul diversității.
Obiectivele cursului
- Cursul urmărește familiarizarea participanților cu originea și natura provocării pe care diversitatea etnoculturală o reprezintă pentru o organizație, pe de o parte, și modalitățile prin care provocarea poate fi convertită în oportunitate, pe de altă parte.
- Participanții la curs vor avea posibilitatea să aprofundeze concepte și tehnici de management al diversității, respectiv să cunoască câteva instrumente de evaluare a competențelor de management al diversității în organizații.
Tematica
- Opoziția dintre cultură și diversitate
- Diversitatea în organizații: oportunitate sau provocare?
- Avantajele diversității forței de muncă. Bariere în calea exploatării acestor avantaje. Costurile ignorării
- Paradigme în managementul diversității. Paradigma resurselor umane. Paradigma organizației multiculturale
- Tehnici în managementul diversității. Planificarea strategică, managementul calității și leadership în organizațiile confruntate cu provocarea diversității
- Evaluarea competențelor de management al diversității în organizații
- Exemple și bune practici
Instructor
Levente Salat
Levente Salat este profesor și prodecan al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș–Bolyai. Este președinte executiv al Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală, un NGO clujean fondat în 2000 care are ca misiune valorificarea diversității în procesul de consolidare a statului de drept din România. Din 2013 este membru extern al Academiei Maghiare de Științe. Domeniile de interes în cercetare și activitatea didactică: consecințele politice ale diversității, etnopolitică, multiculturalism, comunicare interculturală, management și leadership în organizații. A publicat patru volume de autor, a editat sau co-editat 13 volume colective, este autorul sau co-autorul a unui număr considerabil de studii și articole apărute în volume colective și periodice din țară și din străinătate.
Cui se adresează cursul?
Cursul se adresează persoanelor interesate de problematica diversității în organizații, atât din perspectiva angajaților, cât și a managementului, respectiv a leader-ului.
Numărul de ore
11 ore în total: 2 întâlniri de 4 ore fiecare + 2 ore de consultări on-line + 1 oră de evaluare on-lin
Raport teorie/practică
6 ore de teorie + 5 ore de activitate cu caracter practic
Taxă
600 lei
Contact
salat@fspac.ro, 0747627621