Scurtă prezentare a cursului
Cele mai recente cercetări și prospectări în privința evoluției formelor media și a rolului acestora în societate indică orientarea către un jurnalism de tip lent și lung, către un demers investigativ, de profunzime, analitic, utilizând date, către un jurnalism constructiv, orientat către soluții, capabil să satisfacă nevoile reale ale publicului și să redobândească încrederea acestuia. Cursul propune nu doar expunerea și consolidarea argumentelor profesionale și de reușită ce stau la baza unei asemenea abordări, ci și prezentarea și explicarea unor modalități de lucru (de tehnică investigativă necesare susținerii unui demers jurnalistic, în general, laborios, dificil, pretențios), ilustrate prin exemple, studii de caz, aplicații. La acestea, cursul adaugă căi și modalități noi de finanțare, aplicate unor idei de lucru, proiecte investigative atrăgătoare, teme de interes public major, campanii de presă sau unor proiecte instituționale inovative.
Obiectivele cursului
- Obiectivul cursului este înțelegerea, aprofundarea (redescoperirea) și practicarea unei forme de jurnalism specific, independent și de calitate din sfera jurnalismului investigativ (constructiv, de soluții, de date) și a rolului în creștere al acestuia în contextual comunicării digitale (new media, social media).
Tematica
De ce aș practica jurnalismul de investigație (constructiv, de soluții, de date)
- Jurnalism calitativ și rolurile sale
- Construcția unei noi credibilități în condițiile schimbării structurii și compoziției audienței
- Tehnici investigative în era clasică și cea digitală
- Sursele, relația cu sursele și documentarea de profunzime în era social media
- Datele, identificarea, colectarea și utilizarea lor în context jurnalistic (crowdsourcing)
- Jurnalismul de date, jurnalismul constructiv, jurnalismul de soluții
- Modalități de finanțare a jurnalismului independent și de calitate (crowdfunding)
Instructori
Viorel Nistor este lect. univ. dr. în cadrul Departamentului de Jurnalism și Media Digitală al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, cu o experiență la catedră de cincisprezece ani. În aceeași măsură, deține o experiență profesională vastă și variată, dobândită în peste douăzeci de ani de activitate jurnalistică. Este autorul unor studii aprofundate de jurnalism, apărute în publicații de specialitate, unele ca premiere pentru România (Antreprenoriat în media digitală, Crowdfunding, o soluție de finanțare pentru jurnalism, Presa alternativă în România și altele). Este, de asemenea, autorul volumului „ALTER-MEDIA. Provocări noi și vechi ale jurnalismului”, apărut în anul 2018, dedicat celor mai acute probleme ale jurnalismului în era digitală și unor soluții inovative de supraviețuire/dezvoltare ale acestuia. Este inițiatorul și creatorul unor cursuri noi, care au fost propuse pentru prima data în România (în contextual deschiderii noii linii de studiu de Media Digitală din cadrul Departamentul de Jurnalism), precum Antreprenoriat în media digitală, Crowdfunding și crowdsourcing sau Jurnalism de date. Predă cursuri și coordonează lucrări de licență și masterat în domeniile Managamentul instituțiilor media, Jurnalism economic, Jurnalism de investigație, Jurnalism de date, Jurnalism politic, Atelier de presă scrisă, Tehnici de colectare a informațiilor.
Flavia Țăran este asistent de cercetare și doctorand la Departamentul de Jurnalism și Media Digitală. Colectarea seturilor mari de date prin metode automate și vizualizarea lor reprezintă o parte importantă în cercetările pe care le întreprinde. Activitatea didactică este legată de seminarii și ateliere tehnice, cum sunt Editare în limbaje Web: HTML și CSS, Sisteme de management de conținut Web și Design editorial, iar din 2018 coordonează seminarul de Jurnalism de date, unde studenții trebuie să realizeze un material jurnalistic complex, folosind unelte pentru colectarea și vizualizarea datelor pentru a spune povești sociale.
Cui se adresează cursul?
Cursul se adresează jurnaliștilor de toate categoriile și generațiile care doresc să aducă un plus de competență, de audiență, de satisfacție/succes, de certitudine și de dramatism în cariera lor. În măsură și mai mare, cursul se este destinat celor care își doresc să practice un jurnalism independent, de calitate, asumat și implicat în viața comunității.
Numărul de ore
12 ore (întâlniri față în față)
Raport teorie practică
Raportul teorie/practică este de 6 ore teorie/6 ore practică (aplicații, demonstrații, exemplificări, proiecte)
Taxă
800 RON
Cerințe minimale
E preferabil ca aplicanții să fie jurnaliști, cel puțin în stadiul de aspirant/debutant, care doresc să-și schimbe cariera, s-o definească, s-o consolideze și e necesar să-și dorească să se perfecționeze și să-și propună să facă lucruri mai puțin obișnuite, excepționale.
Contact
nistor@fspac.ro; 0744.204.682