Scurtă prezentare a cursului
Cursul este construit în jurul contradicției dintre convingerea adânc înrădăcinată în istoria gândirii politice privind avantajele omogenității în administrarea statelor, pe de o parte, și realitatea lumii contemporane, pe de altă parte, caracterizată în ansamblu de un fenomen complex și pronunțat de diversitate. Din această contradicție rezultă în lume două fenomene distincte și complementare: conflicte cu caracter etnopolitic și forme variate de cooperare etnopolitică care soluționează sau previn conflictele. Cursul va facilita accesul la un aparat conceptual și teoretic necesar pentru înțelegerea acestor două aspecte complementare a lumii în care trăim și va funamenta competențe necesare pentru gestionarea eficientă a diversității prin instrumente politice.
Obiectivele cursului
- Cursul urmăreşte sensibilizarea participanţilor în legătură cu unele evoluţii recente ale lumii contemporane, o lume în care conştientizarea diversităţii apare ca o veritabilă provocare pentru stabilitate, pe de o parte, și eficiența instituțiilor politice convenționale, pe de altă parte.
- Discuțiile și exercițiile din cadrul cursului vor fundamenta competenţe privind analiza şi managementul diversităţii, acomodarea și reflectarea acesteia în diferitele instituții ale statului modern.
Tematica
- Conceptul de comunitate politică. Tradiția omogenității în istoria gândirii politice
- Diversitatea etnoculturală ca fenomen global. Consecințe politice
- Urmări ale consecințelor: conflict sau cooperare
- Instrumente politice ale cooperării. Taxonomia instrumentelor
- Cetățenia, integrarea imigranților, participarea politică, birocrație reprezentativă
- Politici lingvistice, politici religioase, pluralism juridic
- Aranjamente de împărțire a puterii, tipuri de democrație adaptate la diversitate
Instructor
Levente Salat
Levente Salat este profesor și prodecan al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș–Bolyai. Este președinte executiv al Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală, un NGO clujean fondat în 2000 care are ca misiune valorificarea diversității în procesul de consolidare a statului de drept din România. Din 2013 este membru extern al Academiei Maghiare de Științe. Domeniile de interes în cercetare și activitatea didactică: consecințele politice ale diversității, etnopolitică, multiculturalism, comunicare interculturală, relații interetnice, relații româno–maghiare. A publicat patru volume de autor, a editat sau co-editat 13 volume colective, este autorul sau co-autorul al unui număr considerabil de studii și articole apărute în volume colective și periodice din țară și din străinătate.
Cui se adresează cursul?
Cursul se adresează persoanelor interesate de consecințele politice ale diversității, în general, și practicienilor care se confruntă cu aceste consecințe în diferite contexte ale societății contemporane, în particular. Număr de participanți: 8-15.
Numărul de ore
11 ore în total: 2 întâlniri de 4 ore fiecare + 2 ore de consultări on-line + 1 oră de evaluare on-line
Raport teorie/practică
6 ore de teorie + 5 ore de activitate cu caracter practic
Taxă
500 lei
Contact
salat@fspac.ro, 0722 535 242