FSPAC Living Lab

FSPAC Living Lab reprezintă o structură de inovare destinată studenților și partenerilor din mediul socio-economic ai FSPAC. În cadrul acestei structuri, companiile propun challenge-uri pentru echipe formate din studenți și profesori. Aceste provocări reprezintă probleme reale cu care se confruntă companiile partenere și la care, într-un proces ghidat, echipele din cadrul FSPAC adresează soluții inovatoare.

FSPAC Living Lab este un spațiu de experimentare, co-design, co-creare și inovare deschisă care adresează soluții la problemele și provocările instituțiilor publice, companiilor sau ale altor entități care au o abordare ecosistemică și care au o strategie bazată pe colaborare alături de stakeholderii relevanți din ecosistem. 

FSPAC Living Lab, prin cele patru funcții evaluare, explorare, creare și experimentare dezvoltă soluții inovative alături de beneficiari utilizând metode și tehnici de inovare consacrate. Activitățile de inovare pot fi desfășurate pe mai multe paliere de complexitate, mai exact inovare organizațională, inovare de produse și servicii, inovare de experiențe, inovare digitală, co-inovare strategică prin implicarea stakeholderilor și a beneficiarilor în demersul inovativ. FSPAC Living Lab activează și valorifică potențialul de cercetare și abilitățile creative ale studenților, masteranzilor, doctoranzilor și cadrelor didactice din toate departamentele facultății aducându-le mai aproape de nevoile reale din mediul socio-economic.

Scopul FSPAC Living Lab este de a fi un laborator de idei și creativitate în care profesorii și studenții își valorifică cunoștințele, energia și potențialul creativ, de cercetare și inovare.

FSPAC Living Lab parcurge anual un proces de co-design împreună cu partenerii din mediul socio-economic în cadrul căruia se definesc challenge-urile adresate studenților. Companiile și instituțiile participante sunt invitate constant la sesiuni de validare a soluțiilor propuse de către echipele formate din studenți, cercetători și cadre didactice. Unul din rolurile fundamentale ale FSPAC Living Lab este acela de a contribui la procesul de învățare experimentală prin intermediul căreia studenții au șansa de a-și valorifica potențialul colaborativ în echipă cu alți colegi și profesori adresând probleme reale din societale, ale instituțiilor publice sau companiilor.

 

Ariile de specializare ale FSPAC Living Lab sunt următoarele:

  • comunicare și marketing
  • inovare urbană și comunitară
  • digitalizare și transformare digitală
  • tranziție verde
  • inovare organizațională
  • intraprenoriat în instituții publice
  • antreprenoriat și economie socială
  • market fit pentru publicul tânăr

 

Vrei să te alături FSPAC Living Lab?
FSPAC Living Lab - prima iterație

FSPAC Living Lab a desfășurat primul proiect pilot în perioada aprilie 2023- martie 2024 alături de parteneri din mediul de afaceri. Rolul acestui pilot a fost acela de crea la nivelul facultății structura de coordonare a FSPAC Living Lab și de a desfășura primul proiect experimental alături de parteneri importanți din mediul socio-economic. În cadrul acestei prime iterații s-au alăturat demersului nostru: Primăria Municipiului Cluj - Napoca, Centrul Cultural Clujean, NTT Data România, BCR, Iulius Mall și Emerson.

Prima etapă parcursă a fost aceea „problem framing” prin intermediul căreia companiile au parcurs un proces ghidat de identificare a problemelor și conturarea unor challenge-uri real și atractive adresate studenților. În cea de-a doua etapă au fost create echipe mixte formate din studenți, cadre didactice, doctoranzi și cercetători din toate departamentele FSPAC. Rolul unui Living Lab este acela de a asigura interdisciplinaritate pentru a analiza challenge-urile primite din cât mai multe perspective și pentru a furniza soluții inovative. Fiecărui challenge i-a fost alocată o echipă mixtă, iar pe o perioadă de șase luni au fost parcurși pași specifici de design thinking, co-design și inovare. Activitatea desfășurată de studenți a implicat cercetare aplicată a fenomenelor asociate cu challenge-ul primit, utilizarea datelor statistice, realizare de interviuri și focus-grup, generare de soluții inovative, realizarea de rapoarte și prezentări pentru organizațiile partenere. În cadrul evenimentului final, care a avut loc în luna martie 2024 au fost prezentate soluțiile finale către cei șase parteneri din mediul de afaceri împreună cu scenariile de implementare în mediul real a soluțiilor dezvoltate.

Challenge-urile primei iterații experimentale au fost: