Viziune
Scopul general al Centrului este cel de a funcționa ca un hub în construirea de rețele, vizibilitate și cercetare în domeniul familiilor transnaționale în spațiul sudest-european, est-european și pan-european precum și cel global. Considerăm că familiile transnaționale sunt a categorie funcțională de familie, cu specific și drepturi proprii. De aceea, acestea trebuie chestionate, împuternicite, lumea-vieții lor observată și abordată dintr-o multitudine de perspective și într-o diversitate de intersecțiuni, precum: statutul minoritar de diferite tipuri inclusive familii etnice și variate față de normă, copii ca un grup vulnerabil, trafic de persoane, divorț, gen, sărăcie etc. Mai mult, practicile vieții familiilor transnaționale reflectă dincolo de zona lor propriu-zisă, către alte structuri sociale precum comunitățile locale, legăturile quasi-familiale și de prietenie, organizațiile, locul de muncă, educația, comunitatea politică și societatea pe ansamblu. Aceste dinamici trebuie abordate plecând de la experiența intimă a vieții familiale transnaționale prin perceperea și recunoașterea acesteia în contextul său local, societal și politic până la capabilitățile instituționale necesare pentru a împuternici și a proteja integritatea și funcționalitatea acesteia.
În același timp, accentul pus pe copii - cu un sens puternic al participării copilului inclusiv prin co-cercetare, drepturile copilului și împuternicirea copilului - este una din principiile esențiale ale Centrului.
Pentru motivele de mai sus, Centrul dorește să abordeze în mod sistematic guvernanța familiilor transnaționale dintr-o perspectivă multidisciplinară: reglementare formală și informală a relațiilor de familie; diferențe și asemănări cultural-contextuale în guvernanța familiilor transnaționale; rolul drepturilor copilului și a protecției copilului în acest context; analiză comparativă de politici; metodologii participative pentru studierea percepțiilor membrilor de familie asupra vieții de familie transnaționale etc. În selectarea instrumentelor de operare, Centrul prioritizează, încurajează și urmărește aplicarea metodologiilor digitale.
Dincolo de cercetare, Centrul țintești și la a deveni o platformă de susținere pentru promovarea drepturilor și furnizare de informații pentru familiile transnaționale și membri acestora precum și pentru alte organizații și persoane din domeniu. În cadrul domeniului familiilor transnaționale, Centrul promovează interesele tuturor grupurilor și persoanelor vulnerabile conexe, inclusiv ai copiilor care rămân în țara lor de origine, ai îngrijitorilor mobili, ai persoanelor vârstnice și bolnave, ai minorităților de diferite tipuri etc.
Limba de comunicare a Centrului este engleza; totuși, limbile naționale ale domeniilor implicate pot fi folosite în publicații și documente, cu asigurarea titulaturii în traducere.
Centrul pentru Studiul Familiilor Transnaționale
- agenda de cercetare -
Cercetarea de bază se desfășoară prin abordarea directă a fenomenelor sociale, antropologice, politice, etice etc. ale familiilor transnaționale, în vederea creării de teorii, descrieri, modele și concepte adecvate domeniului. În viziunea acestui centru, familiile transnaționale ar trebui să fie observate, studiate și abordate dintr-o varietate de perspective și o diversitate de intersecții, inclusiv minorități de diferite tipuri, trafic, divorț, gen, diferențe față de familiile singular localizate, ceea ce duce la rezultate diferite în ceea ce privește interpretarea, comunicarea și intervenția. De asemenea, perspectiva drepturilor familiei, precum și cea a drepturilor copilului se bucură de prioritate maximă. În acest fel, studiul familiilor transnaționale se extinde dincolo de domeniul său strict de aplicare, și anume spre alte structuri sociale, cum ar fi comunitatea, legăturile cvasi-familiale sau de prietenie, structurile organizaționale, munca, educația, comunitatea politică și societatea în ansamblu. Aceste dinamici trebuie abordate pornind de la experiența intimă a vieții familiale transnaționale, percepând-o și recunoscând-o în contextul său local, societal și politic, și trecând la capacitățile instituționale necesare pentru a-i proteja integritatea și funcționalitatea.
La nivel practic, și anume cercetarea aplicată, centrul își propune să analizeze în mod sistematic guvernanța familiilor transnaționale dintr-o perspectivă multidisciplinară. Aceasta include reglementarea formală și societală a relațiilor familiale, specificitățile lor cultural-contextuale între regiuni și țări, analiza comparativă a politicilor și dezvoltarea de metodologii participative. Aceste abordări vor fi fructuoase pentru a oferi sprijin și recomandări atât la nivel societal (familii, ONG-uri etc.), cât și la nivel politic, la nivel național și internațional. Printre alte acțiuni, aceasta poate include, printre altele, furnizarea de sprijin și informații digitale pentru publicul larg și pentru grupuri țintă specifice, ca o prioritate.
În mod specific, înglobând domeniul științelor sociale și umaniste cu scopul său de implicare socială, domeniul de interes al acestui centru se bazează în mod important pe ideea de implicare a cetățenilor, utilizând metode de cercetare participativă de co-investigare sau de co-creare a cunoștințelor, lăsând respondenții să deschidă calea prin metodologiile inovatoare aplicate. În acest sens, Centrul dorește să devină o platformă puternică de informare, formare și advocacy privind familiile transnaționale, atât pentru membrii acestora, cât și pentru alte organizații conexe. Prin această activitate de sprijin, Centrul își propune să dezvolte valori și comportamente socio-umane pozitive prin promovarea drepturilor și intereselor tuturor grupurilor vulnerabile în domeniul familiilor transnaționale, inclusiv a copiilor care rămân acasă ca urmare a migrației părinților, a persoanelor în vârstă și/sau bolnave implicate, a minorităților de diferite tipuri, a îngrijitorilor mobili etc.
În plus, luând în considerare feedback-ul din partea profesioniștilor din domeniul asistenței sociale, ne propunem să dezvoltăm un cadru pentru a oferi consiliere familiilor transnaționale sau membrilor acestora - fie direct, fie prin parteneriat cu organizațiile relevante.
Metodologiile de cercetare, precum și comunicarea cu grupurile țintă se încadrează în domeniul cercetării digitale, lărgind substanțial acoperirea cercetată, precum și potențialul comunicativ al acțiunilor în cadrul societății.
În studiul migrației și al vieții transnaționale, conceptul de materialitate, care a apărut recent în domeniu, consideră mediul - inclusiv mediul natural - ca fiind o perspectivă crucială pentru ființele umane. Acest lucru este menit să îmbunătățească înțelegerea și protecția calității vieții și a mediului, inclusiv pentru familiile abordate aici, ale căror vieți și mediu sunt integrate dincolo de un singur context național.
Producția de cunoștințe bine fundamentate și diseminate despre grupul țintă are ca scop recunoașterea și integrarea acestora; cu toate acestea, aceasta nu este concepută ca o integrare într-o cultură social-politică validată anterior, ci ca una produsă în mod incluziv prin intermediul unei vieți transnaționale, care poate fi extrapolată și comunicată între participanți, creând o reflexivitate suplimentară, solidaritate și acceptare.