Despre acțiune

Despre acțiune

Obiectivul general al acțiunii este sprijinirea Republicii Moldova și Ucrainei în îmbunătățirea politicilor lor de protecție și a cunoștințelor cu privire la familiile transnaționale în legătură cu impactul social și legal al migrației forței de muncă către Uniunea Europeană.

Obiectivele specific ale acțiunii sunt:

  • Obiectivul specific 1: Impactul potențial negativ al politicilor și dinamicii migrației forței de muncă asupra protecției copiilor în Moldova și Ucraina este înțeles datorită structurilor de cercetare orientate spre soluții.
  • Obiectivul specific 2: Cadrul juridic și politicile care afectează migrația forței de muncă în Moldova și Ucraina sunt îmbunătățite pe baza unor dovezi empirice solide de cercetare, inclusiv în legătură cu migrația circulară și temporară a forței de muncă.
  • Obiectivul specific 3: Familiile transnaționale și părțile interesate naționale sunt mai bine informate cu privire la realitățile și problemele practice legate de migrația forței de muncă.
  • Obiectivul specific 4: Copiii lăsați acasă și familiile lor din Moldova și Ucraina sunt împuterniciți să contribuie la reforma legală și politică privind migrația forței de muncă, cu accent pe schemele de migrație circulară și protecția copiilor.

Cercetări calitative aprofundate

În contextul acestei acțiuni, în cadrul Universității Babeș-Bolyai din România va fi înființat un centru de cercetare (care vizează obținerea statutului de centru de excelență) pentru studiul familiilor transnaționale. Centrul de cercetare va încerca să promoveze cercetarea cu privire la dimensiunile incluziunii sociale, inclusiv riscurile, nevoile și oportunitățile întâmpinate de copii și să dezvolte o analiză calitativă intersecțională a drepturilor copiilor în contexte familiale transnaționale.

Sensibilizarea

Cunoștințele generate de centrul de cercetare vor servi la identificarea lacunelor de politici, a lipsei de capacitate și a practicilor de migrație și mobilitate ale guvernelor Moldovei și Ucrainei, precum și ale statelor membre ale UE. Rezultatele studiilor asupra familiilor transnaționale vor fi traduse în intervenții operaționale care combină activități de formare și sensibilizare, cu scopul de a sprijini mai bine proiectarea cadrelor de protecție adecvate și de a proteja drepturile copiilor rămași acasă și ale familiilor acestora.

Consolidarea capacităților și sprijinirea cooperării transnaționale

Oferind rezultatele cercetării, cu posibilitatea de a alimenta procesele de elaborare a politicilor și prin consolidarea capacităților și diseminarea celor mai bune practici, acțiunea va avea ca scop consolidarea sprijinului instituțional pentru familiile transnaționale și promovarea sistemelor sigure și etice de migrație a muncii, în conformitate cu standardele de protecție a copilului. Parteneriatul dintre Centrul de cercetare pentru studiul familiilor transnaționale de la Universitatea Babeș-Bolyai, Academia de Studii Economice din Moldova și ONG-ul „Institutul ucrainean de cercetare socială după Oleksandr Yaremenko” va permite vizibilitatea rezultatelor cercetării și cooperarea generală între universități, instituții guvernamentale, sectorul privat și societatea civilă din țările țintă și din statele membre ale UE.

Această acțiune este implementată de Universitatea Babeș-Bolyai, în colaborare cu Terre des Hommes România, Terre des Hommes Moldova, Terre des Hommes Ucraina, ONG „Institutul ucrainean de cercetare socială după Oleksandr Yaremenko” și Academia de Studii Economice din Moldova.

 

Acest website a fost realizat cu ajutorul financiar al Uniunii Europene, contractată de ICMPD prin MPF. Conținutul acestui website este responsabilitatea exclusivă a Universității Babes-Bolyai și nu poate în niciun caz să fie privit ca reflectând poziția Uniunii Europene și cea a ICMPD.