ZILELE CULTURII MEDIA 2018

-Cluj-Napoca, 18-25 Mai-

Departamentul de Jurnalism organizează a treia ediție a Zilelor Culturii Media. Inițiată în 2016, această serie de evenimente are loc pe durata unei săptămâni și constituie un forum pentru schimbul de idei, întâlniri și colaborări între studenți, profesioniști, profesori și cercetători din media digitală, jurnalism și comunicare.

DOWNLOAD CALL FOR CONTRIBUTIONS

INNOVATION IN JOURNALISM EDUCATION AND MEDIA PRACTICE INTERNATIONAL CONFERENCE – DOWNLOAD CALL FOR PAPERS

ZILELE CULTURII MEDIA

25-31 mai 2017

Departamentul de Jurnalism a organizat a doua ediție a Zilelor Culturii Media înte 25 și 31 mai 2017. Inițiată în 2016, această serie de evenimente se desfășoară pe perioada unei săptămâni și își propune să reunească studenți, profesioniști, profesori și cercetători din domeniile media digitală, jurnalism și comunicare și să devină un forum pentru schimbul de idei și facilitarea colaborărilor profesionale.

PROGRAM

Conferința Media Digitală

Conferința ”Digital Media”  va găzdui o serie de prelegeri ale invitaților și workshop-uri pe tema trendurilor emergente și bunelor practici în educația, cercetarea și producția în media digitală.

Prelegeri plenare confirmate pentru ediția 2017:

 • Profesor dr. Peter Gross – School of Journalism and Electronic Media, College of Communication and Information, University of Tennesse, SUA
 • Profesor Mali Alon – TILTAN School of Design Haifa, Israel
 • Profesor dr. Ruth Oren – University of Haifa, Tiltan School of Design and Visual Communication, Israel
 • Profesor dr. Vandana Pednekar-Magal – Director, School of Communications, Grand Valley State University, SUA
 • Profesor dr. Kay M. Losey – Department of Writing, Co-Editor, MITESOL Journal, Grand Valley State University, SUA
 • Profesor dr. Rita Glózer – Department of Communication and Media Studies, University of Pécs, Ungaria
 • Profesor dr. Sabina Addamiano – Roma Tre University, Italia
 • Profesor dr. Javier Hernandez – San Jorge Zaragoza, Spania
 • Profesor dr. Chompunuch Punyapiroje – Burapha University, Chonburi, Thailanda
 • Profesor dr. Nanthita Songyothin – Burapha University, Chonburi, Thailanda
 • Profesor dr. Mihai Coman – Universitatea București, România
 • Profesor dr. Georgeta Drulă – Universitatea București, România
 • John Mastrini – Multimedia Editor, Radio Free Europe/Radio Liberty

Lista preliminară a workshopurilor propuse include: Digital Data Collection and Analysis using Computational Methods, Multimedia and Social Media Integrated Storytelling, Interactive Narratives and User Experience Design.

Propunerile de prezentări de maxim 15 minute sub formă de abstract în limbile engleză sau română se vor transmite pe adresa flavia.taran@fspac.ro

Termenul limită pentru transmiterea abstractului este 15 mai 2017.

Expoziția Națională Studențească de Fotojurnalism FOCUS

Expoziția Națională Studențească de Fotojurnalism FOCUS este un proiect ce dorește implicarea studenților din România într-un dialog despre principalele practici profesioniste din domeniul fotojurnalismului.

Studenții interesați sunt rugați să transmită fotografiile realizate în cadrul unor cursuri sau proiecte extra-curriculare anterioare lunii mai 2017. Expoziția de fotografie are două secțiuni: Portretul de atmosferă și Fotografia de eveniment. Imaginile trebuie să fie la dimensiunea crop 20×30 cm, rezoluția 300 DPI  și  minim 3000×2000 pixeli, și pot fi realizate cu un aparat foto sau cu un telefon mobil. Acestea vor fi însoțite de datele de contact ale studentului (nume, prenume, numele Universității, adresa de email și număr de telefon) și de explicații foto. Termenul limită de transmitere a fotografiilor este data de 13 mai, ora 20 la adresa de e-mail focus@fspac.ro

În cadrul evenimentului vor fi organizate și work-shop-uri adresate studenților cu participarea unor fotojurnaliști profesioniști și ceremonia de premiere a celor mai bune fotografii expuse.

Competiția Content++

În contextul unei piețe digitale globale care se schimbă cu mare viteză, genurile tradiționale evoluează și noi formate de conținut apar în fiecare an. Competiția Content++ adresează o provocare studenților din domeniile media, arte, jurnalism, comunicare sau chiar informatică și inginerie de a crea noi conținuturi digitale interactive inovative care să atragă interesul publicului în noi moduri. Propunerile de proiecte sunt încurajate în următoarele secțiuni:

Online Long-form Writing și Multimedia Story – articole jurnalistice de mari dimensiuni (aproximativ 1000 de cuvinte) cu conținut media bogat (foto, grafică, inserturi audio și video) publicate în mediul online;

Data Journalism și Information Visualisation – materiale jurnalistice care utilizează date colectate din mediul online sau din surse de date publice pentru a spune o poveste, pentru a releva structuri și fenomene prin intermediul analizei și reprezentării datelor prin infografice (interactive) care utilizează creativ rezultate ale unor studii/analize pentru a livra informația într-un mod vizual atractiv și intuitiv;

Interactive Storytelling și Social Media Integrated Storytelling narațiuni non-ficționale care includ elemente de interactivitate la nivelul navigării conținutului textual sau multimedia sau narațiuni non-ficționale construite în jurul conținuturilor publicate în social media.

Integrated Journalism și Online Radio Journalism – reportaje audio/video însoțite de text și imagini foto sau galerii, publicate în mediul online.

Innovative Online Content Publishing – proiecte ample de publicare de conținut în mediul online care inovează la nivelul concepției, producției, integrării sau distribuției mesajelor multimedia.

Proiectele se vor înscrie în competiție prin transmiterea titlului, linkului și secțiunii (dintre cele 3 de mai sus) pe adresa flavia.taran@fspac.ro

Termenul limită pentru înscriere este 15 mai 2017.

WORKSHOP-URI

În cadrul Zilelor Culturii media se vor organiza o serie de workshop-uri destinate în special studenților, susținute profesioniști și experți, care vor trata teme de actualitate în producția media.

Lista tematicilor și programul

Workshop-urile se vor desfășura în perioada 25-31 mai 2017, după un programul care poate fi găsit urmând link-ul de mai sus.

Înscrierile se pot face printr-un mesaj în care vă exprimați interesul pentru un anumit workshop, la adresa prundaru@fspac.ro. Vă puteți înscrie la mai multe workshop-uri. În situația în care workshop-urile la care doriți să participați se vor desfășura simultan, veți fi contactați să vă exprimați preferința pentru una din opțiuni.

V for Visual

Festivalul Studențesc de Scurtmetraje Nonficționale

V for Visual include în selecția anuală materiale non-ficționale de scurt-metraj produse de studenți din domeniile media, jurnalism și arte ai Departamentului de Jurnalism, dar și ai altor facultăți din cadrul UBB și universități din țară. Deja la a patra ediție, festivalul include o vizionare publică a producțiilor vizuale într-una dinte sălile de cinema din Cluj-Napoca. Selecția din anii anteriori poate fi vizionată pe canalul de YouTube al festivalului.

Expoziție de fotografie de presă

În cadrul Zilelor Culturii Media, Departamentul de Jurnalism organizează o expoziție cu cele mai bune fotografii de presă ale studenților. Expoziția va fi vernisată în prezența unor fotojurnaliști profesioniști și profesori de fotografie.

Media și societate

Sesiunea de comunicări a studenților: “Media și societate: Modele, reprezentări și fenomene curente” 

Sesiunea de comunicări a studenților organizată de Departamentul de Jurnalism din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării se va afla la a XI-a ediție în 2017. Ca și în anii anteriori, acest eveniment multilingvistic unic va reuni studenți din programele de studiu în limbile engleză, română, maghiară și germană care își vor prezenta proiectele de cercetare, vor primi comentarii din partea juriului și vor putea discuta posibilități de extindere și continuare a cercetării.

Termen limită pentru propunerile de proiecte: 15 mai 2017

Persoană de contact: lect. dr. Radu Meza (meza@fspac.ro)

Pagina evenimentului

Comitetul de organizare: prof. univ. dr. Elena Abrudan, conf. univ. dr. Andreea Mogoș, lect. dr. Rareș Beuran, lect. dr. Radu Meza, lect. dr. Gyorffy Gabor, conf. dr. Cristina Nistor, lect. dr. Andrei Costina