V FOR VISUAL 2018 – non fiction short

Festival studențesc de producție video non-fiction

Departamentul de Jurnalism din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Universitatea Babeș-Bolyai organizează festivalul studențesc național V FOR VISUAL (24 mai 2018).

Festivalul găzduiește o competiție de producții video studențești non-fiction și prelegeri vizând realitățile jurnalismului vizual, susținute de profesioniști recunoscuți. Prelegerea din acest an este dedicată documentarului.

Sunt invitați să se înscrie studenți din domeniile media, antropologie, jurnalism și comunicare, cu materiale vizuale (non fiction short de maximum 8 minute sau photo slideshow, produse atât în cadrul activităților cu caracter didactic, cât și în afara lor, dar nu mai vechi de 2016, care nu au mai fost prezentate în acest festival.)

Înscrierile se fac pe e-mail –ul  trofin@fspac,  cu mențiunea în titlu V FOR VISUAL urmată de numele studentului, cu precizarea în mail a secțiunii vizate și a unui link către materialul înscris. De asemenea concurenții sunt rugați să atașeze un scurt CV și să precizeze departamentul, facultatea și universitatea la care studiază.

Studenții înscriși în competiție vor trebui să prezinte pe scurt materialul vizual (sinopsis). Filmele prezentate trebuie să fie realizate la o calitate corespunzătoare proiecției și să nu depășească durata de opt minute. Se acceptă lucrări în limba română sau în limbile engleză, maghiară sau germană, subtitrate în limba română.

Termenul limită pentru înscrieri este  15 mai 2018.

Materialele selectate vor fi prezentate public în proiecția de gală care va avea loc la cinematograful Mărăști din Cluj-Napoca în 24 mai cu începere de la ora 10. Juriul, alcătuit din personalități media recunoscute, va desemna lucrările câștigătoare. Cea mai populară producție va fi desemnată prin votul direct al publicului.

Programul final al evenimentului va fi făcut public pe site-ul departamentului în perioada 15-20 mai 2018.

Câștigătorii V for Visual 2017:

ART FOR EDUCATION – Laura Revnic și Ana Cașu – Jurnalism FSPAC
PREMIUL PENTRU REPORTAJ VIDEO și PREMIUL PUBLICULUI

SILENT VICTIMS OF LOVE - Raluca-Gabriela Costea, Ștefana Palade, Li Xiaotian – Jurnalism FSPAC
PREMIUL PENTRU FORȚA SUBIECTULUI

MY FRIEND, THE DRAG QUEEN – Patricia Blaj, Diana Cozan - Jurnalism FSPAC
PREMIUL PENTRU ÎNDRĂZNEALĂ

GHIBU - CONNECTING PEOPLE – Loredana Bertișan, Alexandra Enășoaie, Ioana Fofiu, Jurnalism FSPAC
PREMIUL PENTRU IMPLICARE ÎN COMUNITATE

INDUSTRIA, LA TRECUT – Nicolae Mitiș, Vlad Braga, Remi Almodt – Jurnalism FSPAC
PREMIUL PENTRU VIITORUL INDUSTRIEI MEDIA

BALLERINA – Amalia Isepciuc – Jurnalism FSPAC
PREMIUL PENTRU PHOTOSLIDESHOW

LA MAL DE RAUT – Daniela Victoria Groze – Universitatea de Vest Timișoara
PREMIUL PENTRU REFLECTAREA CONDIȚIEI UMANE

MOX MUSIC OUTDOOR EXPERIENCE – Tudor Boancă – Jurnalism FSPAC
MENȚIUNE LA SECȚIUNEA REPORTAJ VIDEO

RELICVE - Adrian Crăciunoiu – Facultatea de Teatru și Televiziune, UBB
MENȚIUNE LA SECȚIUNEA PHOTOSLIDESHOW

V FOR VISUAL 2017

Departamentul de Jurnalism din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Universitatea Babeș-Bolyai a organizat festivalul studențesc național V FOR VISUAL (30 - 31 mai 2017).

Schimbările structurale pe care le suferă media românească, generate de evoluția tehnologiei video, de reașezarea pieței media din România și din lume, de noile valențe pe care meseria de jurnalist le îmbrățișează, plasează învățământul jurnalistic vizual în fața unor provocări fără precedent. În acest context, este binevenit  un forum profesional studențesc, care să dezbată și să promoveze un schimb de bune practici privind producția jurnalistică vizuală de calitate, la care vor lua parte studenți, profesori și profesioniști media.

Festivalul a găzduit o competiție de producții video studențești non-fiction, o expoziție de fotografie și workshopuri vizând noile tendințe ale jurnalismului vizual, susținute de profesioniști recunoscuți.